Slik steller du en kongepytonbaby

    AVLET MED LIDENSKAP I NORGE

Slik steller du en kongepytonbaby

Lag et hull oppe på siden, noen cm opp slik at slangen lett kan krype inn, men substratet i boksen ikke blir dratt ut. Hullet bør være elliptisk i utformingen slik at slangen kan krype inn og ut på samme tid.

Gjør ting riktig – fra starten!

Kongepyton (Pyton regius) er en av de aller mest populære slangene i hobbyen i dag, og ikke uten grunn. De er små av vekst, enkle å holde og kun tilgjengelig som oppdrettede dyr, som er det beste utgangspunktet for sunde og velfungerende hobbydyr. I tillegg avles arten i utallige og til dels spektakulære fargemutasjoner. Noen vil beskrive dem som levende juveler! En kongepytonbaby er normalt ukomplisert å ta vare på dersom den har falt til ro og er kommet godt i gang med spising. Du må likevel passe på noen grunnleggende forhold for at den skal fortsette å fungere godt. Hvis du forstår hvordan slangen ville hatt det i Ghana der forfedrene en gang levde, så blir det enklere å forstå hva den trenger for å trives.


En stressfri tilværelse er nøkkelen for å få en kongepyton til å trives. Denne veiledningen tar sikte på å gi deg en innføring i hvordan du steller en kongepytonbaby. Det er viktig å gjøre ting riktig fra starten av, slik at du får et velfungerende hobbydyr som trives hos deg. 


Nytt hjem – sørg for ro og trygghet!

Når du har fått din nye levende juvel hjem, vil du selvsagt studere den nøye. Løfte den opp og la den krype mellom hendene dine slik at du kan nyte synet av det fascinerende dyret. Så vil du selvsagt vise den til familien og venner som sikkert også har lyst til å holde den, studere den og la den krype mellom hendene, slik at de også forstår hvilket flott dyr dette er! Vel, det er IKKE hva din nyervervede babyslange har lyst til! Faktisk vil en slik omfattende håndtering kunne stresse den i en slik grad at den ikke vil trives. I naturen ville den vært omgitt av rovdyr som gjerne ville spist den, så når den blir håndtert kan den instinktivt tro at den er i klørne på et rovdyr! En kongepytonbaby vil normalt oppsøke det mørkeste og trangeste stedet den kan finne og bli der - lenge… Så i begynneslen, la den være i fred. Det er veldig fristende og ta den ut, men motstå fristelsen og la den være i terrariet. La den ligge i hulen sin og bli trygg.


Oppsett – varmt og trangt

Du vil selvsagt gi din nye slange det beste den kan få av stell og omsorg. Du har sikkert kjøpt et stort glassterrarium der den har masse plass til å krype rundt omkring. Så monterer du skikkelig fullspektrum belysning som simulerer den sterke sola, akkurat som i Ghana. En sterk spotlight vil holde varmen oppe. Mange greiner gir den mulighet til å klatre rundt… NEI, VENT!!! Det ligner jo ikke forholdene den ville søkt i naturen! Den ville jo ha det mørkt og trangt! Husker du? I Ghana holder de seg helst i trange jordhuler eller termittuer, under bakken og beskyttet mot stekende sol. Å klatre i trær er en svært uvant aktivitet for en kongepyton. Om den skulle stikke hodet ut av hulen, er det i ly av mørket.

En kongepyton baby vil faktisk trives utmerket i en plastboks! En trang en! 35 x 25 cm i bunnareal er stort nok. Høyden behøver ikke være mer enn 10 cm. Boksene som er frostet eller er laget av gjennomfarget plast gir økt trygghet for slangen. Bruk drill eller annen redskap og lag luftehull i sidene og i lokket. Da vil det bli sirkulasjon av frisk luft i boksen.

 

Nå er det en gang slik at de fleste som kjøper sin første kongepyton eller holder et fåtall eksemplarer, ikke finner plastbokser så attraktive. Et glassterrarium er et mer fristende oppsett enn en plastboks. Der kan man etterligne et naturlig miljø, med mulighet til å se slangen om den skulle krype ut fra gjemmestedet sitt en tur. Et glassterrarium gir ikke like god trygghet for slangen som en plastboks, men ved å plassere terrariet på et rolig sted uten for mye forstyrrelser på utsiden, samt innrede det omtenksomt, kan et glassterrarium også fungere godt som hjem for slangen. For ytterligere skjerming på kan man dekke deler av terrariet med f.eks. papp, eller man kan male siderutene. Mindre terrarier på f.eks. 45 x 45 cm bunnareal kan fungere utmerket og gir godt med plass det første leveåret. Lave utgaver kan godt brukes da kongepyton som nevnt ikke er utpregede klatrere. Er det netting i hele toppen kan man legge en glassplate delvis over for å unngå varme- og fukttap. Tar man slike hensyn kan et glassterrarium være et godt alternativ både for slangen og for eieren.


Bruk tørt substrat i terrariet, f.eks. trechips, torv eller avispapir. Disse er hygieniske og kan lett skiftes når det trengs. Ved bruk av løst bunnsubstrat er «spotcleaning» hensiktsmessig. Bruk en skje eller lignende og ta vekk strø og avfall der slangen har gjort fra seg. Mange er bekymret for at slangen kan få i seg løst substrat når den spiser, men det er sjelden noe problem. Slanger har et effektivt fordøyelsessystem, og små biter av strø eller torv vil gå gjennom systemet uten problem. Skulle en bit strø sette seg fast i munnen til slangen, kan man forsiktig pirke den vekk. 


Lag to mørke og trange gjemmesteder – et tørt og et fuktig. Det tørre gjemmestedet kan være en plastboks med hull i siden, en rot, en bit krummet korkbark eller kommersielle gjemmesteder som etterligner steiner, hodeskaller, røtter eller lignende. Det fuktige gjemmestedet kan lages med en liten plastboks, kanskje bare 10 cm i diameter. Den kan være kvadratisk eller rund. Slangen skal berøre veggene når den ligger sammenkrøllet. Lag et hull oppe på siden, noen cm opp slik at slangen lett kan krype inn, men substratet i boksen ikke blir dratt ut. Alternativt kan man lage hull i lokket, men da må det være en lav boks slik at slangen ikke må klatre høyt opp for å kunne krype inn. Hullet bør være elliptisk i utformingen slik at slangen kan krype inn og ut på samme tid. Fyll boksen med et substrat som holder godt på fuktigheten, f.eks. naturtorv, mose eller vermiculite. Torv har naturlige egenskaper som hindrer vekst av bakterier. Substratet skal være lett fuktig, ikke vått. Fuktboksen hjelper babyen å holde seg hydrert, særlig i forbindelse med hamskift. Det ligner jo ikke på de tørre områdene de kommer fra i Afrika tenker du kanskje? Jo, faktisk! Nede i slangehullene i Ghana er det ganske høy luftfuktighet, selv i tørre områder i tørketiden!


De to gjemmestedene er grunnleggende for å gi slangen trygghet. Innredning med røtter, stener og kunstige planter kan bidra til ytterligere skjerming i glassterrariet, samt gi et mer naturlig inntrykk. Sett også inn en liten vannskål, helst en som er litt tung og lav med flat bunn slik at den ikke velter. Mange anbefaler en stor vannskål de kan bade i, men så lenge den har en fuktboks, holder det med en mindre vannskål for drikke. 


Terrariet må varmes til mellom 26 og 32 grader. Om natten kan temperaturen være et par grader lavere. Det kan gjøres ved å plassere en varmematte for reptiler under en ende av terrariet. Ikke mer enn 1/3 av bunnen bør ha varmematte under seg. På den måten skaper du en temperaturgradient med en varm ende og en kjøligere ende. En keramisk varmelampe som ikke avgir lys kan benyttes over terrariet dersom terrariet står i et kjøligere rom og varmematten ikke klarer å holde en høy nok temperatur i hele terrariet. Bruk et termometer for å kontrollere at temperaturen er korrekt. For kjølige eller for varme temperaturer kan være skadelige. Små babyer er spesielt ømtålige for høye temperaturer og kan lett bli overopphetet og dehydrert. En god investering er en termostat med sensor som passer på at temperaturen er korrekt. Den koster litt, men er en lur investering som du også vil få bruk for når du senere skal sette opp et større terrarium for slangen. Nå har du et perfekt hjem for kongepytonbabyen din! Et terrarium som holder riktig temperatur og som har mørke og trange gjemmesteder med rett fuktighet – slik som i Ghana!




















Mating – en nattlig aktivitet

Slangen trenger tid til å tilpasse seg de nye omgivelsene. Vent derfor noen dager før du forsøker å mate den. Etter 4-8 dager kan du forsøke å mate om kvelden eller natten etter at lysene er slukket. Det er på natten at djevelen våkner til liv i den lille slangen og den går i jaktmodus. Et svakt arbeidslys kan stå på slik at du får arbeidslys under matingen. Mat aldri med levende fôrdyr! Det er helt unødvendig, unaturlig både for slangen og gnageren og i tillegg kan slangen din bli stresset og skadet.


Du får kjøpt frosne mus og rotter som kan tines og varmes opp i varmt vann. Bruk fôrdyr som er omtrent like tykke som slangen er på det tykkeste. Selv om slangen gjerne tar både mus og rotter, er mus ofte foretrukket som fôrdyr i starten. Når slangen er godt i gang og spiser regelmessig er det vanlig å gå over på rotter da de ernæringsmessig er bedre enn mus. Tørk forsiktig av med litt kjøkkenpapir. Bruk en lang pinsett og hold musa noen få cm foran slangen. Beveg forsiktig på den for å trigge jaktresponsen. Om du forsiktig berører bunnsubstratet med musa vil slangen merke vibrasjoner i underlaget, noe som ytterligere kan trigge den til å hugge etter musa. Om den ikke virker interessert eller den hugger uten å ta musa, vent 20-30 minutter og forsøk igjen.


En seriøs oppdretter vil kun selge unger som er godt i gang og har spist uten problem gjentatte ganger. Har du har et riktig oppsatt terrarium og babyen føler seg trygg, vil den normalt spise uten problemer. Om den ikke tar musa, la den være i fred i 2-3 dager og forsøk igjen. Ofte vil unger spise selv om de er i hamskift, men ser du at øynene begynner å bli melkehvite er det like greit å holde matingen til hamskiftet er over.

Du kan mate babyen 1-2 ganger i uka, avhengig av hvor stort bytte du gir og hvor raskt du vil at den skal vokse. Etter hvert vil mating hver 7 – 14 dag være en bra rutine. Den vil vokse raskere dersom man går over til å gi den rotter.


















Håndtering – «Less is more…»

Håndtering er en av de store gledene ved å eie en kongepyton. Siden den ligger mye gjemt i terrariet, er det stort sett ved håndtering at man virkelig får studert den levende juvelen. Og heldigvis vil en veletablert slange tolerere dette uten å la seg stresse for mye. Behovet ligger imidlertid kun hos eier. Slangen hadde nok valgt å unngå det om den selv fikk velge. Når slangen skal håndteres, gjør det om kvelden i dempet belysning. Ikke gjør det samme kveld som du har tenkt til å mate den. Løft den forsiktig og la den krype fritt i hendene. Ikke hold den fast. Ha korte økter, kanskje maks 15 min før du lar den komme tilbake til trygge omgivelser i terrariet igjen. Selv om mange kongepyton etter hvert vil tolerere å bli håndtert daglig, tenk heller at en til to ganger i uka bør holde. Nyt heller de få stundene du har den ute i stedet for å dra den ut fra skjulestedet i tide og utide. Elsker du å håndtere slanger bør du ha flere, slik at du kan bytte på! All håndtering er forbundet med stress, og en stressfri tilværelse var jo nettopp nøkkelen til en lykkelig kongepyton.

Noen slangeeiere sier at slangen deres elsker å ligge under genseren og «kose seg». De liker å tro at de gjør noe godt for dyret sitt når de lar det ligge og varme seg inntil kroppen. De har ikke skjønt at dyret forsøker å få dekket basale behov for varme og skjul, behov den aller helst hadde søkt i terrariet sitt. En kongepyton er ikke et kjæledyr, men et hobbydyr.



Man kan bruke ulike materialer for å lage gjemmesteder for slangen. Røtter, en bit krummet korkbark eller kommersielle gjemmesteder som etterligner steiner, hodeskaller, røtter eller lignende, er med på å gjøre slangen trygg.

Kongepytonbabyer foretrekker gjerne mus i starten.

Passe størrelse er mus som er omtrent like tykke som slangen.

Nyt din hobby!

Husk at det er du som velger å anskaffe deg en slange. Slangen er helt prisgitt dine kunnskaper og din evne til å gi den en god tilværelse. En ting er sikkert! Det er en svært spennende hobby som kan fengsle totalt! Mange går videre med hobbyen – skaffer seg ulike fargemutasjoner og forsøker seg på avl. Jeg håper å ha gitt noen grunnleggende retningslinjer og tips som vil hjelpe nye eiere av kongepyton å lykkes med sitt hobbydyr. De er fascinerende skapninger, de er unike og vakre, men de er også levende dyr med behov som må dekkes. Lykke til med din nye slange!

                                                                                                                                            Erik Myhre                                          Dedikert reptilentusiast hos Zooticus


Man kan ikke annet enn å nyte den porselensaktige skjønnheten til nydelige dyr som denne caramel babyen.